Tavuk ve Sağlık

Blog Etkinlikleri, Sağlık Yorum Yaz

tavuk ve sağlık

 

 

“Çiftlikten Çatala” başlığı altında tavuğun sofralarımıza nasıl geldiğini öğrendiğimiz iki günlük bilgi dolu gezimizin ayrıntılarını yazmak için iki gündür klavye başına geçiyorum ama bir türlü konstre olamadığım için bugüne kadar sarktı..

Öncelikle bu güzel ve keyifli geziyi organize eden Didem Hanım nezninde Besd-Bir yönetici ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Bize kapılarını açan, güler yüzle ağırlayan Banvit Yönetim Kurulu Bşk. Ömer Bey ve onun nezninde tüm çalışanlara da hasseten teşekkür ediyorum..

Son yıllarda tavuk deyince durup düşünmeye, dönem dönem evlerimize sokmamaya başlamıştık. Her kafadan ayrı bir ses çıkıyordu, hormonlu mu, helal kesim mi, antibiyotik neden kullanıyor gibi sorularla kafalarımızı iyice çorba etmişlerdi. Bütün samimiyetimle söylüyorum ki kendi adıma (ayrıca annem adına) kafamda soru işareti kalmadı.

tavuk ve sağlık gezisi 003

Blog yazmaya başladığım ilk günden beri hiç bir zaman içime sinmeyen bir şeyi tavsiye etmedim sizlere. Şimdi de gönül rahatlığıyla seminerde tuttuğum notları, sorduğum ve arkadaşların sorduğu soruların cevaplarını yazacağım.

Besd-Bir (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği) ve Sağlıklı Tavuk Platformu hakkındaki bilgiler için siteyi ziyaret edin. Benim yazımın haricinde aklınıza takılan olursa orada bulabilirsiniz.

 

tavuk ve sağlık gezisi 194

 

 

 

Helal Kesim – Helal Sertifikası:

İslami şartlara uyularak (Besmele ile ve hayvanın kanı üç dakika akıtılarak, can çekişmeden) yapılıyor. Kesimhanede çalışanların geçmişleri araştırılıyor ve başlarında emekli bir imam var. TSE onaylı helal sertifikasını ise Devlet ve Diyanet birlikte denetleyerek veriyor. En ufak bir şüpheye yer yok.

Hormon Kullanımı:

AB ve tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kanatlı yetiştiriciliğinde hormon kullanımı, imalatı, satışı, bulundurulması yasaktır. Pahalı bir madde olduğundan dolayı ekonomik açıdan da gerçekçi olması imkansız.

Antibiyotik Kullanımı:

Büyümeyi hızlandıran antibiyotik kullanımı söz konusu değildir. Tedavi amaçlı antibiyotik kullanımı ise tüm dünyada serbesttir; Amerikan ve Avrupa tipi olarak iki türlü kullanımı mevcuttur.
Ülkemizde Avrupa uygulaması geçerlidir. Şöyle ki, sürüde bir tavuk hastalanırsa, hastalık veterinerler tarafından tespit edilip, ihtiyaca uygun olan ilaç yeme katılmak suretiyle kümese verilir. Veteriner sıradan bir antibiyotik vermez, hastalığın cinsini (bağırsak enfeksiyonu/solunum yolu vs) belirleyerek gerekli ilacı yazar.

Hayvanlar üzerinde kullanılan antibiyotikler ile insanların kullandıkları arasında %20 benzerlik vardır. Hayvanlar antibiyotiği vücudundan atmadan kesilmezler. Bu durum hem devlet tarafından, hem firmaların kendi veterinerleri tarafından sıkı bir şekilde denetlenir.

Raf Ömrü Uzunluğu:

Hijyen şartları, paketlemenin gelişmesi ile raf ömrü daha uzun olur. En önemli olan husus tesislerden evlerimize gelene kadar soğuk zincirin kırılmamasıdır.

Gezen tavuk- Sıkışık Kümes:

Firmaların tedarikçilerinin sahip olduğu alana göre yetiştirdikleri piliç sayısı farklılık gösterir. Sıkış tepiş, hayvanları rahatsız edecek kapasitede kümes yoktur. Bulundukları konum ve yetiştirilen sayı çokluğu sebebiyle  sterilize edilmiş kümeslerde olmalarının sebebi ise, yırtıcı hayvanların zararlarından, hırsızlardan ve olası hastalıklara karşı korumak. Piliçler beton veya toprakta değil, talaşlı uygun ortamda yetişiyor. Piliçler, kümeslerin içinde serbest dolaşarak/eşinerek büyürler. Kümes büyüklüklerine göre hesaplanan sayıda civciv yerleştirilerek refah bir ortam sağlanır.

Kuru Yolum: Kuru yolum büyük tesislerde pek kullanılmıyor. Tavuklar kesildikten sonra 40 derecelik ılık suya sokuluyor. Burada amaç tüylerinin ıslatılarak daha rahat yolunması. Yani kuru yolum olmayan tavuk İslami kesim yapılmamış anlamına asla gelmiyor. (Bence kuru yolum yapılarak hayvanın derisinin zarar görmesi de gereksiz bir ayrıntı.)

Neden eskiden bahçelerde gezen tavuklar geç pişerdi, aromaları farklıydı?

Her zaman en kart tavuk kesilirdi ve geç pişmesinin sebebi ise daha kaslı, lifli ve etinin kart olması. Aromatik olması ise yediklerinden kaynaklı.

Günümüzdeki tavukların vitamin ve minarel açısından diğer tavuklardan hiç bir farkı yok.

Çok piliç eti yemek erken ergenliğe neden olur mu?

Bu görüş bilimsellikten uzak bir yaklaşımdır; buna dair hiçbir bilimsel yayın bulunmamaktadır.

Genetiği Değiştirilmiş Tavuk Var mıdır?

Genetiği değiştirilmiş tavuk yoktur. Üretimde kullanılan tavuklar tamamen doğal olup, genetik bir değişikliğe sahip değillerdir. Tavukların genotiplerinden elde edilen genetik ilerlemeler, bilinen yetiştirme sistemleri ve seleksiyonlar suretiyle elde edilmiştir.

“Etlik Piliç” süratle büyüyen, anne ve babası özel seçilmiş piliçlerdir. 45 günde kesilecek olgunluğa erişmesinin sebebi cinsi ve genetiğidir.

Denetim:

Devlet senede en az 3-4 kere habersiz denetimler gerçekleştiriyor. Firmalar kendi içlerinde denetim yapıyor. Ayrıca üçüncü bir objektif firma tarafından da denetleme mevcut.

Kümesler ise veterinerler tarafından haftada en az 1 kere denetleniyor.

Bu şartların sağlandığı piliç/tavuk etini nereden alabiliriz:

Güvenilir kasaptan ya da marketten ambalajlı olan ve bilinen markaların piliç etlerini gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

* Sağlıklı tavuğun nasıl üretildiği, tüm aşamaların nasıl denetlendiğini okumak için lütfen linke tıklayın ve okuyun! Bu araştırmalar, denetlemelerin hepsi işinin ehli insanlar tarafından yapılıyor.!

Bir sonraki yazım bize kapılarını açan Banvit tesisleri hakkında olacak..

8 Yorum Yapılmış “Tavuk ve Sağlık”

  1. mine Says:

    Ben bu konuda ilk başlarda ön yargılıydım ama İzmir e yakın çok bilinen bir firmanın yöneticisinin verdiği bilgilendirmede de bu cevapları okumuştum güvendiğim bir firma olduğu içinde emindim senden de okuduktan sora içim daha rahatladı …

  2. elif Says:

    Yazınızı ilgiyle okudum. Fakat tavuk üreticilerinin bu şekilde beyanat vermesi çok doğal. tavuğun en kalın dediğimiz kemikleri bile çok kolay kırılıyor. et patatesten önce pişiyor. satılan tavuklar “piliç” olmasına rağmen kocamanlar. ve hiç tadları yok. bu kadar sağlık personelinin tavuklar hakkında yaptıkları açıklamaları göz önünde bulundurursak bu açıklamalar beni hiç ikna etmedi.

  3. Feray Says:

    Hepsi aynı suni yemle beslendiği sürece papatyam. Bizde sayende bilgilendil. Ama eski tavukların tadını her zaman arıyıorum. Ben de sadece tavuk eti yiyebiliyorum. Sağol canım.

  4. Şahika Says:

    Aklımda soru işareti olan tüm maddelere yanıt vermişler:) Ben hiç tavuk almayı bırakmamıştım zaten.. Biraz azaltmıştım ama.. Biraz da tevekkül etmek gerekiyor. Bu kadar açıklama varken hala şüphe duymak biraz komik. İyi gelecek şeyler bile inanılmazsa iyi gelmez..

  5. Papatya Prenses Says:

    Üreticiler kendi başlarına vermiyor bu beyanatı. Ağzı olanının konuştuğu tv ekranlarının aksine, bilimsel çalışmalar, titiz denetlemeler sonucu var olan gerçeklerden bahsediyoruz. Ayrıca sitede konusundan “gerçekten uzman” olan profesörlerin makaleleri de mevcut, sürekli kendilerine danışılıyor.

    Bir ülkede satışı olmayan, üstelik bir de yasak olan bir madde ile tavuk beslemek akla ne kadar yatıyorsa artık, siz inanmaya devam edin. :)

  6. aylin Says:

    ben inanıyorum firma anlatımlarına o kafamızda soru işaretleri olan her şey merdiven altı yerler için geçerlidir ki bu her alanda böyledir,ne güzel gezi oldu detaylarını bekliyorum : )

  7. elif Says:

    Güvendiğim marketten aldığım tavuk etlerini gönül rahatlığıyla yemeğe devam edeceğiz o zaman çok teşekkürler

  8. kalpkurabiye Says:

    Buradan da anlıyoruz ki mühim olan en önemli husus hijyen ve soğuk zincir durumu. Zaten çoğumuz bilindik markaları tercihe diyor ve tüketeceğiz artık tamamen şüphesiz olarak tüketmeye devam edeceğiz :-D
    bu arada hakikaten birbirimize paslı gibi olmuş süper olmuş ;)

Yorum Yaz

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

couk