İnsan alışık olmadığı, evinde pişmediği şeylere karşı ön yargılıdır genelde. İstanbullu bir haminne, anane ve annenin mutfaklarında ömrüm geçtiğinden dolayı Anadolu’nun yöresel lezzetleri özellikle çocukluğumda hep burun kıvırdığım yemekler olmuştur ki bu aslında ailecek yaptığımız bir şeydi. Haminnemin “dışarlıklılar” dediği insanların yemekleri yani :) Dışarlıklılar İstanbul’a sonradan göç etmiş insanlara verilen isimmiş bir zamanlar. Şimdi İstanbulluyum deyince insanın yüzüne alay eder bir gülümseme ile bakanlara “seni dışarlıklı senii” diyesim gelmiyor değil hani. Neyse efendim büyüyüp de çevremiz genişleyip, girip çıktığımız ortamlar farklılıklar göstermeye başlayınca tadına bakıp da beğendiklerimiz çoğaldı, damak tadımız genişledi. Keşkek görüntüsü itibari ile hala beni cezbetmese de hatır için tadına baktıklarımdan oldu mesela.
Pek çoğunuzun ustası olduğu, düğünlerin, şölenlerin vazgeçilmezi keşkeği geçtiğimiz hafta Hanife yengem gün de yapmıştı. Bana da fotoğraflayıp, tarifini almak düştü. Hemen belirmek isterim, aslında fotoğraftaki görüntüden çok daha iyi dövülerek hazırlanması gerekiyor ve bunun için de zaman genişliği elzem. Masamızda keşkekten başka pek çok lezzet daha olduğundan dolayı gereken zamanı ayıramamış bu sefer ama lezzeti gayet yerindeydi.
Bu arada keşkek en güzel portakal ağacından yapılan tokmakla dövülür biliyor musunuz? :)
Malzemeler:
2 kase buğday
1 tane tavuk kalçalı but
1 tane tavuk göğüs
2 yemek kaşığı tereyağı
Su
Tuz
Karabiber
Yapılışı: Buğdayı akşamdan tencerede ıslayın. Ertesi gün tavuk ve buğdayı ayrı tencerelerde haşlayın. Tavukları kemiklerinden ayırıp, elinizde didin. Buğdayın üzerini bir parmak geçecek kadar su eklemeniz kafi gelecektir. Suyunu çekip, haşlanan buğdayı büyük bir tahta kaşıkla eze eze pişirmeye devam edin. Daha sonra didiklediğiniz tavuk etlerini ve gerekirse haşladığınız tavuk suyundan bir bardak kadar ilave edip döverek pişirmeye devam edin. Macunumsu bir kıvam alana kadar bu işleme devam etmeniz gerekiyor. En son tuz ve tereyağını ilave edip biraz daha kaynatın ve ocağın altını kapatın.(Bu aşamada uygun boyutta tokmak çok daha iyi ezecektir.) Ne kadar döverseniz o kadar özleşir ve aslına uygun olur.
Keşkeki isterseniz bol karabiberle, isterseniz yağda yaktığınız toz kırmızı biberle servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kasım 2nd, 2015 at 09:57
Keşkek mmm gerçekten çook severim helede gerçekten orjinal haliyle yani döve döve olursa tadîndan yenmez ama artık teknoloji her yerde bende çook pratik bir şekilde evde yapıyorum gerçek keşkek ustaları öyke keşkekmi olur desede gerçekten lezzeti süper oluyor nasıl yaptığıma gelince tavuk kalça (kemiksiz) ve buğdayı düdüklüde iyice pişirip ardından blenderdan geçiriyorum servis esnasînda kırmızı biberli yağ işte bu kadar….bu arada dışarıklılar sözünü ilk defa duydum ve çok hoşuma gitti sizden güzel şeyler öğrenmeye devam yani…sevgi ve muhabbet dolu günler dilerim Rabbime emanet olun.
Kasım 3rd, 2015 at 14:29
Hayırlı günler papatyam keşkek ben sevmem:( bizde düğün özel gün beklenilmeden tüm aile bir araya geldiğinde canım anacım yapar içine nohutlu değişik yapar bizimkiler severek yesede yok ben bir türlü sevemedim.
Kasım 3rd, 2015 at 18:07
Ben keşkek çok severim şöyle ki çocukluğum her yaz en az bir hafta olmak şartı ile Amasya ‘da geçti ve bizim için köy fırınında güveçlerde yaptığımız geceden fırına verip sabaha afiyetle yediğimiz keşkeğin tadı bir başkadır, içinde et ve nohutta olur, burada da yapıyoruz elbet ama o tadı vermiyor inan ki :) kendim doğma büyüme İstanbul ama anne baba Amasyalı olunca insan köyünü özlüyor be dostum :)) ellerine sağlık yapanın nefis görünüyor
Kasım 4th, 2015 at 08:27
Keşkek bizlerinde vazgeçilmez yemeklerinden, Ramazanda, düğünlerde, toplantılarda muhakkak koca bir kazan pişer etlisi makbul olsada tavuklusuda harika oluyor. Afiyet şifa olsun sev bencede keşkegi